İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tırnakların Görevleri Nelerdir?

Ellerimizin en hareketli olan bölgesi şüphesiz parmaklarımızdır. Bir şeyleri kavramak, tutmak ve taşımak gibi pek çok işte bizimle işbirliği yaparlar. Şimdi, parmak uçlarımızın çok yumuşak olduğunu düşünelim. Öyle yumuşak ve kırılgan ki bir yere hemen sıkışabilir, kanayabilir ve çok çabuk hasar görebilir. Hatta günlük yaşantımızda ki pek çok işi bile etkileyebilir. Belki de kapıya yanlışlıkla sıkıştırdığımızda parmak uçlarımızı kaybedebiliriz bile…

İşte insan anatomisinde çok küçük ama bir o kadar da değerli bir parça burada devreye giriyor. Tırnaklarımız! Asıl görevleri parmak uçlarımızı korumak olan bu küçük keratin kalkanları ilk bakışta pek dikkat çekmese de ilerleyen kozmetik dünyasının getirileri ile beraber süslenmek için sıra bekleyen bir parçamız olmuş durumda. Tabii ki onları süslemek kadar kendi işlevleri olan koruma görevini yerine getirmeye devam etmeleri için onları korumak ve bakımlarını yapmakta bizim bir numaralı görevimiz olmuş oluyor.

Tırnakların Yapısı Nasıldır?

Tırnaklarımız ölü bir hücre olan keratinden oluşur ve tırnak yapımız bizi şaşırtacak mucizelerle doludur. Keratin, bizim vücudumuzda ve diğer canlılar âleminde bir kalkan amacıyla kullanıldığı halde sürekli başka yapılarda karşımıza çıkar. Bazen sert bir yapı oluşturur bazen ise yumuşak ama koruyucu bir yapı meydana getirir. İşte tırnaklarımızda ki keratin yapısı sülfür köprüsü ile çaprazlama bağlıdır ve bunu da tırnaklarımızda ki keratinin daha işlenmiş ve moleküler olarak daha kuvvetli olduğu anlamına gelir.

Tırnaklarımızın şeklinde de temel bir konfor olduğunu fark edebiliriz. Düz bir şekilde uzamazlar. Ki bu onların istenenden daha sivri olmasını engeller ve tutuş kabiliyetimizi zora sokmaz. Aynı şekilde tırnaklarımız hep belirli hızla uzarlar. Haftada 0,5-0,6 mm kadar uzayan tırnaklarımız kendisine ait yapıyı ve düzeni korur ve bizlere hayatını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapar.

Tırnak Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tırnaklarımızın yapısından ve görevlerinden bahsettikten sonra tırnak bakımının önemli bir konu olduğuna eminiz. Vücudun her parçasında olduğu gibi tırnak bakımında da en önemli detay temizliktir. Peki tırnak bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu nedenle tırnak bakımı konusunda dikkatli olan kişilerin ilk olarak tırnaklarını temiz tutmaları gerekir. Düzenli bir şekilde tırnakları kesmek, tırnağın doğal yapısını bozma gereği duymadan ihtiyaç duyduğu bakımı sağlamak ve gerekli olduğu durumlarda doğal yağ ve içeriklerle tırnağı beslemek bakım konusunda başvurabileceğimiz yöntemler arasındadır.

Tırnaklarımızda tıpkı saçlarımız gibi yediklerimiz ve içtiklerimizle doğrudan bağlantılı olarak etkilenmektedir. Vücutta meydana gelen bazı hastalıklarda bir belirti olarak tırnakların şekillerinde bozulmalara neden olabilir. Bu nedenle tırnak bakımı, insanın ne derece sağlıklı olduğuyla ilgili olarak kişiyle sürekli bir etkileşim halindedir. Beslenme konusunda sağlıklı bir düzen oluşturup gerekli ek takviyeleri alarak tırnaklarımızın bakımına destek olmamız oldukça önemlidir.

Yorumlar kapatıldı.