Moda ve dekorasyon dünyasında bir stil olarak karşımıza çıkan vintage, genel anlamıyla eskiye ait olan şeyleri ifade etmektedir. Geçmiş dönemlere ait olan özel parçalara ve önemli koleksiyonları tanımlamak için kullanılan vintage, moda ve dekorasyon sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Vintage her ne kadar eski dönemleri ifade etse de çok uzak bir geçmişten bahsedilmez. Bir diğer stil olan retro ile de tam olarak bu noktada birbirlerinden ayrılırlar. Retro geriye dönük olan şeyleri ifade ederken, vintage gerçekten eski olan parçaları karşılar. Ayrıca retro genel olarak geçmişi kapsarken, genellikle vintage kıyafetler 1930 ya da 1960 gibi belirli bir dönemin modasına ait olurlar.
Vintage tarzdan bahsedildiği zaman eski parçalar akla gelse de, sade ve modern parçalarla doğru bir şekilde kombinlendiğinde oldukça tarz bir şekilde kullanabilmek mümkündür. Bir kot pantolon ile vintage bir tişört ya da gömlekle yapılacak olan kombin, stilinize ait doğru bir dokunuş olabilir. Vintage parçaları genellikle bir bütün halinde değil, diğer stile ait parçaların havasını değiştirmek için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çok fazla vintage parçanın bir araya gelmesi demode bir görünüme sebebiyet verebilmektedir.
Vintage akımıyla belirli dönemlerde daha sık karşılaşıyor olsak da, hayatımızın bir parçasında sürekli vintage parçalar bulabilmek mümkündür. Bazı dönemlerde 1970’lere ait olan saç modelleri popüler olurken bazı dönemlerde ise geçmiş dönemlerin makyaj stilleri tekrar gün yüzüne çıkar. Kendini tekrar eden modanın yansımalarını belirli dönemler içerisinde görmek ve deneyimlemek mümkündür.
Vintage Kıyafetlerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Vogue’un baş editörü olan Anna Wintour’un açıklamasıyla vintage kıyafetler, en az 20 yıllık kıyafetlere verilen isimdir. Ancak bu kıyafetlerin ait oldukları dönemle ilişkili bir özellikleri mutlaka olmalıdır. Vintage kıyafetler 20-100 yıl önce yapılmış kıyafetleri kapsayabilir. 100 yıldan daha önce üretilen kıyafetler ise antika olarak adlandırılmaktadır.
Vintage kıyafetler, eski dönemlerdeki şartlara göre üretildiği için genellikle el yapımıdır. Eski ve ünlü tasarımcılar tarafından üretilen bu kıyafetlerin maddi ve manevi değeri bulunmaktadır. Özel ve oldukça pahalı olan vintage kıyafetler için genel bir tarzdan bahsetmek mümkün olmasa da, dönemine ait olan desenler ve cesur renklere sahip olan kıyafetler vintage olarak adlandırılabilir.
jysrqg