İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sakal Kepeği Nedir,Nasıl Geçer?

Konu erkek bakımı ve dolayısıyla sakal olduğunda, hijyen, önemli bir başlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Sakal kepeği nedir nasıl geçer sorusu da genel olarak bu alanda ön plana çıkmaktadır. Sakal kepeği, sakallarda yaşanan büyük bir sorundur. Kozmetik açıdan istenmeyen bir görünüm verir. Sakal kepeği aslında seboreik dermatit adı verilen ve yüzü, saç derisini etkilemekte olan bir duruma bağlı bir şekilde gelişmektedir. Genellikle kaşıntı ile ortaya çıkar ve kırmızı saç derisi ya da saç dökülmesi ile kendini belli etmektedir. Sakal kepeğinin en yaygın belirtisi ise sakal cildinde bulunan beyaz pullardır.

Sakal kepeğine esasen Malassezia Globosa adı verilen mantar çeşidi neden olmaktadır.  İlgili mantar türü, yağca zengin bir ortamda gelişmektedir. Bu nedenle sakal kepeği oluşması için uygun ortam oluşmaktadır. Mantar, yağ bezlerinde yer alan yağı parçalayarak cildi tahriş eder ve kepekle sonuçlanacak olan oleik asidi geride bırakmaktadır. Cilt hücreleri aşırı üretildiği takdirde de kepeğe katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmesi de mantarın gelişmesi için uygun ortamın hazırlanacağı anlamına gelmektedir.

Sakal kepeği tedavisi için pulları dökmek, yıkamak ve nemlendirmek çok önemlidir. Cilt hücrelerini temizlemek adına sakal fırçasını sakal boyunca hareket ettirebilirsiniz. Kepeğe karşı etkili bir şampuan kullanımı da bu anlamda fayda sağlayacaktır. Nemlendirici ürünler kullanmak da kepeğin giderilmesi adına önemlidir. 

Sakal Kepeği Doğal Çözüm Önerileri Nelerdir?

Sakal kepeği nedir nasıl geçer sorusunun yanıtından sonra bu soruna doğal çözüm önerilerine geçebiliriz. Sakal kepeğine karşı evde kolayca hazırlayabileceğiniz doğal yöntemler mevcuttur. Kepek sorununu hafifletmek adına aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Aloe Vera Jeli: Taze Aloe Vera jeli ile haftada üç kez sakala uygulayacağınız etkileşim ile kepekten kurtulabilirsiniz. Jeli sakal içine ve köklerine sürebilirsiniz. Durulamadan önce 5 dakika bekletmeniz önerilmektedir.
  • Limon Suyu: 2 çay kaşığı miktarında taze sıkılmış limon suyunu ılık su ile karıştırarak sakalınıza sürebilirsiniz. Durulamadan önce 5 dakika bekletiniz. Kepek sorunu bitene kadar bunu her gün uygulayabilirsiniz.
  • Deniz Tuzu: 1 çay kaşığı deniz tuzu ile 1 su bardağı ılık suyu karıştırabilirsiniz. Sakal ve köklere uygulamadan önce oda sıcaklığında bekletiniz. Su ile durulamadan önce 5 dakika kadar bekletiniz.
  • Elma Sirkesi: Bilindiği üzere elma sirkesi, durulama amacıyla kullanıldığı takdirde normal pH seviyelerini geri getirmektedir. Bu durum sakallar için de geçerlidir.

Sakal Kepeği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sakal kepeği tedavisinde bilinen kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak bazı yöntemler kepeğin gelişimini durdurmaya ve yok etmeye yardımcı olmaktadır. Yukarıdaki ipuçları doğal yöntemler olarak listelenebilir. Sakalı düzenli olarak yıkamak, ilk başta yapacağınız unsurlardan birisidir. Sakalınıza düzenli olarak bakım yapabilir, uygun şekillerde kurutabilirsiniz. Sakalın fırçalanması ve taranması da oldukça etkili olacaktır. Sakal serumu ve doğal yağlar ile tedaviyi destekleyebilirsiniz. Bunlara rağmen geçmeyen sakal kepeği sorunu bulunuyorsa, mutlaka doktora giderek destek almanız gerekmektedir. 

Sakal kepeği, birçok erkeğin sorunudur. Sakaldan dökülen pul pul yapılar can sıkabilmektedir. Dolayısıyla sakalınızı düzenli olarak yıkamalı ve bakım yapmalısınız. Bunun haricinde yapılacaklar, yukarıdaki doğal yöntemleri uygulamak olacaktır.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir